Naslovna Progresivne Godine 1862 – 1876

Progresivne Godine 1862 – 1876

Ellen G. White

Ellen G. White

Kulminirajući napori da se osnuje crkva i konferencija, sa mnog potreba za pisanjem, putovanjem i ličnim zalaganjem, okupirale su rane godine 1860-ih. Vrhunac je postignut organizacijom Konferencije Adventista Sedmog Dana maja 1863-će. Dve nedelje posle toga, Džejms i Elen Vajt su posetili Otsego u Mičigenu, da bi ohrabrili tamošnje evangeliste. Kada je grupa pristupila molitvi na početku Subote, Elen Vajt je data vizija veze fizičkog zdravlja i duhovnosti, o važnosti poštovanja ispravnih principa u dijeti i čuvanju tela i o prirodnim lekovima—čistom vazduhu, suncu, vežbi i čistoj vodi.

U peridou 1865-68, Elen Vajt je prezentovala priču o velikoj borbi, jer joj je jasnije pokazana u više otkrovenja. 1870-te je izdata knjiga , The Spirit of Prophecy, volume 1, koja je nosila priču o padu Lucifera sa neba do Solomunovih vremena. Rad na ovoj sriji knjiga je prekinu i prošlo je sedam godina do sledećeg nastavka. U zimu 1872-73, Džejms i Elen Vajt su se zatekli u Kaliforniji u radu na ojačavanju crkvenih projekata na pacifičkoj obali. Ovo je bilo prvo od nekoliko produženih boravaka u sledećih sedam godina. Elen Vajt je pratila svog muža na njegvim putovanjima, i imala je puno udela u propovedanju i profesionalnom radu i, kako joj je vreme dozvoljavalo, nastavljala bi da piše. 1-og, Aprila, 1874-te, Elen Vajt je dobila veoma važnu viziju dok su još bili na zapadu kada se na čudesan način otvorio put za širenje i razivjanje poruke, ne samo u državama na zapadu, već i preko mora. Nekoliko nedelja potom sastanci pod šatorima su organizovani u Ouklandu, Kalifornija, i u vezi ovog javnog rada, starešina Vajt je počeo da izdaje časopis Signs of the Times.

Na jesen 1874-te, Vajtovi su se vratili u Mičigen, pomažući biblijski institut, vodeći subotne službe i vršeći istaknutu službu u pokretanju Batl Krik koledža 4-og, Janura, 1875-te. Dok je stajala pred grupom ljudi koja se okupila iz raznih država, otrkila je ono što joj je pokazano u viziji dan ranije. To je bila slika o internacionalnom poslu koju su trebali izvršiti Adventisti Sedmog Dana i ona je uverila okupljene radnike i vernike o važnosti i potrebom za koledžom. Između ostalog, pokazane su joj mašine za  štampanje kako rade u drugim zemljama i dobro organizovan posalo koji se ravijao širom sveta u koje do tada Adventisti nisu ni sanjali da će posetiti.