Naslovna Usamljene Godine 1876-1891

Usamljene Godine 1876-1891

Ellen G. White

Ellen G. White

Tokom sledećih nekoliko godina većina rada Gđe Vajt je bilo u pisanju o životu Hrista i o radu apostola. Ovo je izašlo u Duhu Proroštva u drugom i trećem tomu, 1877-me i 1878-me. Starešina Vajt je bio zauzet osnivanjem izdavačke kuće u Ouklandu, Kalifornija, i u prikupljanju novca da se povećaju kapaciteti Batl Krik Sanatorijuma i da se izgradi šator od sastanka u Batl Kriku.

Slabo zdravlje starešine Vajta ga je odvelo u Teksas u zimu 1878-79-te. Bilo je perioda u naredne dve godine kada je starešina Vajt bio boljeg zdravlja te je bio u mogućnosti da nastavi svoj rad. Ali duge godine njegovog fizičkog i mentalnog rada su umanjile njegovu životnu snagu i on je umro u Batl Kriku 1881-ve.

Stojeći kraj kovčega svoga muža na pogrebnoj službi, Elen Vajt se zavetovala da nastavi sa poslom koji joj je poveren.

Uskoro je Elen Vajt ponovo bila na pacifičkoj obali, duboko osećajući gubitak svog partnera, ali se ozbiljno zdala u pisanje četvrtog i poslednjeg nastavka serije Duh Proroštva. Priča o borbi od razaranja Jerusalima do posednjih dana je predsavljena kroz dugo očekivanu knjigu. Kada j izdata 1884-te, knjiga je dobro prihvaćena uz naslov The Great Controversy Between Christ and His Angels and Satan and His Angels (Velika Borba).

U to vreme je Generalna Konferencija već duže vreme molila Gđu Vajt i njenog sina, V.K. Vajta, da posete Evropske misije. Dok se pripremala za put, onima oko nje je izgledalo da će njeno fizičko stanje onemogućiti put. Ipak, poslušna onome što se činilo njenoj dužnosti, krenula je na put, dato joj je dobro zdravlje i provela je u evropskim zemljama vreme od jeseni 1885-te do leta 1887-me.

Kada se vratila u SAD, Elen Vajt se skućila u Heldsburgu, Kalifornija, ali je prisustvovala Generalnoj konferenciji u Mineapolisu, Minesota 1888-me. U sledećih nekoliko meseci je putovala i propovedala doktrinu opravdanja vere u pokušaju da ujedini crkvu po tom pitanju. U isto vreme je radila na knjizi Patriarchs and Prophets, koja je izašla 1890-te godine.

Ostavi Komentar